Přírodno

naPřírodno no. 1

Přírodní kosmetika

Zajíma mě a baví mě. Odborné znalosti ani další nahotiny tu nenajdete, zato praktické tipy a odzkoušené produkty ano. Za mě se přírodní kosmetika z části dotýká i tématu minimalizace odpadu a cruelty free (kosmetika netestovaná na zvířatech), takže inspiraci z těchto sfér si odnesete také.

Proč přírodní kosmetika?

Protože můžu dosáhnout stejného, ba i často lepšího, efektu jako při používání klasické kosmetiky. Nejsou v ní ale žádné sračky, karcinogeny, složky způsobující neplodnost atd. Když se totiž koukneme na složení produktů mnoha známých značek, najdeme tam opravdu hodně látek, které významně škodí našemu zdraví. Jistě, značky se brání tím, že tyto složky jsou v přípravcích často obsaženy ve velmi malém množství – v takovém, v jakém to je povoleno. Musíme si ale uvědomit, že když použijeme syntetický krém, balzám na rty, make-up, deodorant, šampon, atd. složky v produktech se sčítají, působí mezi sebou zároveň a vytváří tak šílené kombo. Kosmetický průmysl zažil velký boom celkem nedávno, takže doposud nebyla provedena žádná podrobná studie, jaký dopad má douhodobé používání syntetických přípravků na naše zdraví – např. po 40 letech.

Všeho ale s mírou, je samozřejmě hloupost zahodit teď všechny produkty a začít panikařit. Spíš dopotřebovat to, co máme a pak postupně nalézat přírodní alternativy, které nám vyhovují. Určitě tím nechci naznačit, že když se jednou za čas namažeme syntetickým krémem, upadne nám jedna či dvě končetiny, ehm.

1. Pleť jako dětská prdelka

Někdo má problém s vlasy, někdo s nadváhou a někdo s křivými zuby.

Jestli s něčím bojuju nejmíň 13 let, tak je to pleť.

Akné, suchá místa, nesjednocená barva, začervenání, šupinky, periorální dermatitida, a obecně až otravně citlivá pleť, která neblaze reaguje na každou malinkou změnu (všudypřítomný prach při bydlení v autě, použití chemických prostředků v práci, suchý vzduch z klimatizace v kancelářích, v nákupních centrech, v letadlech, alkohol, tabák, tráva, vysoce chlorovaná kanadská voda z kohoutku, velká zima) či nevyhovující produkt…

V pubertě je akné relativně normální věc, je smutný, když s ním máte problém i skoro v 26 letech. Kdo ho má, tak ví. Já osobně to mám jako na houpačce, jednou lepší, jednou horší. V těch hooodně horších případech brečím, nechci vycházet ven a přijdu si ošklivější než rozmazaná hnědá věc na chodníku.

Fuj, ale je to tak.

Jenže i když to mám třeba relativně dobrý, nepamatuji si den, kdy bych nenašla aspoň jeden pupínek. Jasně, že akné je dost ovlivněno hormonálním cyklem, stravou, hydratací, stresem atp. Ale mi osobně s ním nepomohla ani antikoncepce – tyhle časy jsou naštěstí fuč, #hormonynechceme.

Aktuálně jsem se zbavila periorální dermatitidy (ťukťukťuk, tady odkaz na blog slečny, která radí, co dělat s PD), ale suchou, citlivou pleť s akné, tu si jedu pořád 😀

Co s tím dělám?

a. Péče

  • Nakoupila jsem si sadu ručníku na obličej a alespoň 1x týdně je měním (nejlépe každý den).
  • Pravidelně si čistím své štětce na make-up.
  • Obličej si omývám destilovanou vodou (toto se radí hlavně při PD).
  • Přestala jsem používat konjakové houbičky, a tím spíš sonické přístroje na čištění pleti – akorát akné roznesou a mojí citlivé pleti taky moc neprospívají.
  • Ráno nalačno piju peruánskou Macu (kdo sleduje @evinator, ví, jak to moc doporučuje – nicméně, já ji používala už v 2018 na konci Jižní Ameriky a doteď nevím, jestli fakt funguje).
  • Plánuju najít potravinu, která mé pleti možná nedělá dobře.
  • A to nejtěžší nakonec – co nejmíň si do obličeje a jeho nedokonalostí rýpat, šahat, dlubat. (Hm, tohle radí i jako prevenci k chycení koronaviru #winwin)

b. Kosmetika

  • Po úmorných bojích jsem v Kanadě objevila značku Green Beaver, sedí mi od ní víc produktů a jedním z nich je pleťový krém, bez syntetických sraček (nanejvýš deriváty přírodních látek) a bez parfemace, značka získala certifikát EcoCert.
  • V Čechách mi několik let vyhovoval ne zcela přírodní Lamelloderm od značky Just, ale periorálka i mé přesvědčení mě donutilo najít si něco jiného; opět doporučuju zkusit od Hemptouch Vyživující pleťový krém, jediné mínus je cena (oproti produktům zmíněných výše moc dlouho nevydrží :/).
  • Na pupínky chci zkusit Tulsi spot Remedy, ale odrazuje mě ta cena – respektive, kdyby fakt fungoval, tak mi to nedělá problém, ale kdoví – jeho výhoda spočívá v tom, že pupínky nevysušuje, ale spíš hydratuje a tím je i hojí.
  • Chystám se i na vysoce hydratační Aloe gel od Oshadhi.

Má pleť se moc nekamarádí s oleji – oleje totiž nehydratují, ale vyživují a uzavírají vlhkost v pleti – a hlavně na ni nechci cpát víc než je potřeba (jak bývalo mým chybným zvykem :D), ale tyto produkty jsou taky fajn:

2. Oh, ty tak záříš

Jestli se trochu zajímáte o přírodní kosmetiku, víte, že dekorativka je trošku těžší kalibr. Sice existuje dost značek, ale jejich dekorativní efekt je často trochu chabý. Např. já zatím stále používám spíš nepřírodní produkty, jednak ty stávající nechci zbytečně vyhazovat, a druhak (?:D) se v Kanadě maluju úplně minimálně, takže mizí dost pomalu.

Make-up jsem si nedala snad rok, v Česku jsem si patlala pouze primer od Sephory, ale nic víc. Veškeré make-upy, a vlastně i ten můj Sephora primer, mi neskutečně vysušovaly pleť (hlavně na suchém vzduchu v Kanadě!), častokrát tak moc, že mě to šíleně bolelo a já se nemohla se dočkat, až to ze sebe doma smyju (podotýkám, že piju opravdu dost vody).

IG @zuiiorganic.cz
  • Velmi čerstvě používám make-up od australské vegan značky Zuii Organics (mají mnoho certifikací, ale některé produkty jsou konzervovány Lonicera extraktem, který je účinky prý podobný parabenům – na netu si o tom najdete víc). Tak či tak, make-up je boží! Voní po kytičkách, sjednocuje pleť, má střední krytí a nevysušuje! Moje pleť se s ním cítí jak v peřince. Konzistence je tak akorát, ale trochu hůř se roztírá do ztracena a přijde mi, že trvá pár minut než si jakoby sedne.
  • K tomu jsem si ještě na zkoušku přihodila bázi pod make-up. A taky jsem se zamilovala! Původně jsem se rozhodovala mezi těmito bázemi, které řeší určitý problém, ale chtěla jsem něco univerzálního.
  • Jako dárek k objednávce jsem dostala i tuto rtěnku, v odstínu Copper, bohužel ji moc nevyužiju, ale přijde mi dost fajn.

Jestli máte tip na korektor, dejte mi vědět, prosím.

Chci vyzkoušet

  • Údajně hodně dobrá alternativa k make-upu Zuii je kanadská značka Sappho.

3. Vlásky jedné plavovlásky

Na vlasy mám štěstí (ťukťukťuk). Nanejvýš se mi trochu více mastí. Snad každá kadeřnice mi pokaždé říká, jak kvalitní vlasy mám – načež si pomyslím okay, ale co ta pleť, bože 😀 Je ale pravda, že je skoro ničím nezatěžuji, snažím se nechodit spát s mokrými vlasy, téměř vůbec nepoužívám suché šampony, žehličky, kulmy blabla.. a kdyby náhodou ano, je určitě fajn koupit si termo ochranu. O vlasech natáčí poučná videa kadeřnice Tereza Vlasáková (nepoužívá přírodní kosmetiku), tak koukejte.

Jestli máte problém s akné okolo obličeje, na vině může být špatný výběr šamponu. Respektive pěna, která se dostavá na tvář a způsobí ucpání pórů.

Je nutno zmínit, že nemám moc načteno o kombinaci barvených vlasů a přírodní kosmetiky. Existují logické názory, které tvrdí, že přírodka na barvené vlasy nestačí, ale… Já ji třeba používám 😀

Šampuk nebo šampon?

Konečně se dostávám k slíbené a populární zero waste tématice 😀

Šampuk se tvarem podobá mýdlu, oproti mýdlu ale obsahuje tenzidy, což jsou `povrchově aktivní látky, která usnadňují rozpouštění a odstranění nečistot` ZDROJ. Jinými slovy, jsou to šampony v tuhé verzi, kdy se jejich složení liší především poměrem vody.

Šampuky

  • V Čechách jsem dlouhodobě používala šampuky od Darin. Vyzkoušela jsem růžový (pro suché a poškozené vlasy) i zelený (pro jemné a mastné vlasy). Mi sednul ten zelený. A doopravdy hodně!
    • Vlasy si šampukem myjete jako klasickým šamponem. Šampuk namočíte tak akorát pod vodou a pak jej použijete na vlasy. Hezky pění, takže ho není potřeba moc. Je boží na cestování nebo na mytí se v přírodě (když bydlíte v dodávce, kempujete atp.). Jediná menší nevýhoda je, že když je šampuku už dost málo, rozpadá se a mytí je trochu obtížnější.
  • Co vím, tak lidé si chválí i šampuky od Lushe. U této značky je to ale s tou 100% přírodností velmi diskutabilní.

Šampony

  • Opět vyzdvihnu kanadskou značku Green Beaver, levandulový šampon je topstrop. Víc k tomu psát nemusím 😀
  • Jako dárek k objednávce z gravitas.cz, jsem dostala Hemptouch šetrný šampon a gel v jednom. Konzistencí připomíná spíš ten gel než šampon. Vůbec nepění, takže člověk nemá takový pocit čistoty (opravdu se jedná pouze o pocit), jak je zvyklý. Trochu víc cuchá vlasy. Já ho dokupy kombinuji s Green Beaverem, takže za mě dobrý. Každopádně, tento gelový šampon bych spíš doporučila lidem, kteří mají reálný problém s vlasovou pokožkou (lupenka, ekzemy, boláky atp.). V recenzích pod produktem se dočtete víc.
stumbyna.cz

Suchý šampon

Jak jsem již psala, já je moc nepoužívám, vysušují mi pokožku hlavy, čímž se více mohou tvořit lupy atp. V Čechách jsem se občas zachraňovala nepřírodním Batiste, naturální alternativy nemám odzkoušené a ty, co znám, vychází dost draze.

  • Jestli jste ale trochu lesana (haha), zde najdete recept na výrobu suchého šamponu. Potřebujete pouze dvě ingredience – kukuřičný škrob a jíl.

Kondicionér

Tady bojuju.

  • Zkoušela jsem bezoplachový od Darin. Byl vlastně skvělý (protože ona je holt velmi šikovná). Bohužel jsem zastánce klasického oplachového. Ale určitě doporučuji zkusit, někomu to naopak přijde mnohem pohodlnější (nastříkáte na polomokré vlasy po mytí).
  • Pak mám za sebou sérii pro mě neúspěšných kondicionéru od Urtekram a ještě od jedné nevím-jaké-značky.
  • V Kanadě používám Jason. Ten je fajn, ale jejich kondicionéry bohužel obsahují parfemaci (což je chemka) a např. tento s aloe vera je smraďoch roku.

Takže opět přijímám tipy!

Oleje na vlasy

Péči po umytí jsem začala řešit opět až na cestách. Po dvou džungloidních a slunečných měsících v Nikaraguyi a na Costa Rice, mé vlasy byly suché jako seno. Když jsme byli v městě Quepos, začala jsem s nočními zábaly z kokosového oleje a… banánu 😀

Nikdy nezapomenu, jak mě ve tři ráno vzbudila svědící hlava. Mravenci. Byli všude. Bylo to hnusné. Odporné. A svědivé. Řekla bych, že takto nad ránem mohlo být pod 20 stupňů a voda ze sprchy byla extrémně ledová, proud malý a ten zasraný banán nešel smýt.

  • Wild Rose Serum od Prairie Naturals, nevím, jestli se dá sehnat v Čechách, ale věřím, že něco obdobného na bázi bambuckého másla, koko, jojobového a růžového oleje, najdete i u nás. Použití do vlhkých vlasů, do spodních délek. Přeci jen se jedná o olej.

___

(Mám kamarádky, které mají problém s vypadáváním vlasů, zde neporadím, ale postřehla jsem info o připravovaném článku od této blogerky – tak kdyžtak si to hlídejte. Absolutní přírodno asi nečekejte, ale třeba vám to pomůže.)

___

4. Abych byla hebká jako princezna

Mýdla

Používám už jen tuhé varianty a miluju je.

  • Opět vyzdvihnu domácí kosmetiku od Darin. Má veliký výběr mýdel a jsou opravdu dokonalá. Vyhovují mi víc než Almara Soap nebo kanadské Rocky Mountain Soap (na mou pokožku jsou jejich produkty moc agresivní, cítím z nich jakoby uměle vůně).
  • Nahrazují mi i pěnu na holení.

Tělová másla

  • U mě vede bambucké máslo od české Purity Vision. Nemá skoro žádnou vůni, což mi vyhovuje. Nejlépe se roztírá po sprše na vlhkou pokožku. Koupíte i v DM.
  • Bylo mi doporučeno meruňkové tělové máslo z Mýdlárny Erdé. Velmi příjemně se roztírá a krásně voní po meruňkách. Já jsem cíťa (hypersenzitiva a tak), takže na mě to bylo až moc, ale určitě bych ho doporučila i ostatním s ne tak citlivým nosem.
  • A jestli jste fanoušci olejů, kokosákem asi nic nezkazíte. Opět jej ale dávejte na vlhkou pokožku. A pozor, při častém a dlouhém používání může pokožku vysušovat.

5. Nebuď smraďoch

Když mi bylo 14, znala jsem jednu holku, které našli bulku v podpaží. Prý to měla z používání toxických deodorantů.

Nicméně, až o hodně let později jsem přešla na přírodní varianty. S naturálními deodoranty je to trochu složité. Nezabraňují pocení, pouze zápachu (když ale dodržujete pravidelnou hygienu, tak vám dojde, že je to vlastně zdravější – nic neucpávají), navíc je rozdíl, jestli je aplikujete v létě či v zimě, při sportu nebo při sezení za počítačem. Taky věřím, že ten, kdo se hodně potí, přírodní deodoranty mu možná parádu neudělají.

Jestliže celý život používáte klasické deodoranty, tělu celkem dlouho trvá než ze sebe dostane všechny chemické látky. Proto přírodní varianty nemusí sednout hned od začátku a chce to čas.

Za mě ne

  • V Jižní Americe jsem zkusila bezobalový krystal (něco takového), používala jsem jej několik měsíců. Aaaa.. za mě ne. Určitě má ale cenu jej vyzkoušet, např. zde je velmi pozitivní recenze; neboť každému sedne něco jiného.
  • Mám odzkoušený i Urtekram s růži. Byl o něco lepší, ale stejně mě nenadchnul. Plus konzistence je velmi vodová.

Za mě ano… ?

  • V Čechách to byla tuhá tyčinku od slovenské značky Ponio. Oproti ostatním byla relativně účinná. Plusem a zároveň mínusem je její papírový obal. Ke konci mi tyčinka z něj vypadávala a vrchní okraj byl celkem na cucky (před aplikací je totiž dobré tyčinku namočit vodou). Taky si musíte dát pozor, ať tyčinku vytlačíte jen trošku, protože se špatně zastrkává nazpět.
  • A jako kanadský ideál opět zmíním Green Beaver, používala jsem levandulovou vůni, teď mám růži a je super!
  • Na gravitas.cz nabízejí deodorant, který má vydržet několik dní. Jo, má přežít sprchu, cvičení, pobíhání, všechno. Přijde mi to přehnané, ale recenze jsou vesměs pozitivní (i když ne všem to vydrží tolik dní). Tenhle údajný zázrak od NUUD je zde.

___

TIP! od @hellochristie a od fb skupiny SVĚT NON-TOXIC

Jestli se dost potíte, zkuste si převařit hrnek vody / zeleného čaje a nakapat do něj cca 5 kapek tea tree olejíčku. Přelijte do lahvičky s rozprašovačem a šup nastříkat do podpaží. Jestli nemáte lahvičku, stačí navlhčit ručník a potřít jím podpaží.

___

6. Perličky a víla zuběnka

Blížíme se ke konci, juchu! Takže tady to vezmu to rychle.

  • Pasty od Urtekram opět ne! Vůbec nepění a člověku trvá jooo dlouho než si zvykne.
  • Hledala jsem variantu ve více eco obalu. Včera jsem si tedy objednala balíček do Čech, mj. i s touto pastou od Ben&Anna, tak jsem na ni zvědavá.
  • Lush vyrábí tabletky na zuby, koukněte, kdyby někoho zajímalo.

Kde nakupovat?

gravitas.cz – e-shop (+ kamenný obchod v Říčanech) s přírodní kosmetikou, má i blog, hodně stojí na komunikaci se zákazníkem, přidaná hodnota je každočtvrteční blok otázek na IG stories, kdy majitelka Bea na všechny v pátek odpoví, mj. vytvořila na IG BAZAR, aby si její zákaznici mohli nevyhovující produkty přeprodávat.

econea.cz – velmi známý český e-shop s naturálními produkty, najdete zde i mnoho knih, zero waste doplňků do domácnosti atp.

biooo.cz – oproti econea.cz zde vidím největší přednost, kdy u každého produktu máte rovnou oznámkované složení (výborné/ dobré/ přijatelné atp.), mají kamennou prodejnu v pražské Kotvě.

IG @oliola_studio

bioorganica.cz

licirna.cz

greenwave.cz

zemito.cz

prirodno.cz

bezobalu.org

obchody ze zdravou výživou (je zde často i kosmetika) – CountryLife

ostravská Prodejna BioKošíky na Alšově náměstí – podporují i zero waste nákupy, takže krabičky a pytlíčky s sebou

kamenné obchody (hlavně v Praze): biosophy v Karlíně

OliOla přírodní kosmetické/ vlasové studio v Praze

Inspirace:

Instagramy a blogy zmíněných značek (zemito.cz, gravitas.cz, biooo.cz, atp.)

IG mitsuuko – paní, co zbožňuje přírodní kosmetiku, všechny produkty testuje, následně dává recenze a má opravdu přehled.

Pro odbornější informace:

Appka Think Dirty, naskenujete čárový kód a vyjede vám bližší info o složení; bohužel se často stává, že požadovaný produkt zde nenajdete, můžete jej do databáze přidat sami: iOS, Android.

Encyklopedie látek používaných v kosmetice + rozdělení certifikátů, abyste se v produktech lépe vyznali.

Kniha Tajemství kosmetiky, přebal jak z 90s, ale pro lidi, co tohle téma zajímá, je suprová – nechybí encyklopedie a povídání o skupinách nejškodlivějších látek.

Dokument od Netflix Toxic Beauty – ještě jsem jej neviděla, takže nemohu posoudit kvalitu.

Proč ekologická drogerie nevoní? a další články na zemito.cz

Svět NON Toxic, webovka i FB, nejen o kosmetice, celkově se zabývá tématem netoxických přípravků.

Kniha EKO průvodce od Dewii.

Podcast Healthy Tapes s Dewii, o veganství, zero waste, oděvním průmyslu, ale právě i o kosmetice. Dewii mi přijde fajn, protože nikomu nic necpe, spíš edukuje a snaží se inspirovat ostatní.

P. S. Toto vše byly pouhé tipy, nenesu žádnou zodpovědnost, když něco dopadne jinak, než jste očekávali.

P. P. S. U jednotlivých informací nemám většinou zdroje – je to výcuc všeho, co si pamatuju. Znalosti průběžně a nejčastěji čerpám z výše uvedených odkazů.

P. P. P. S. Jestli se hodně nudíte, spočítejte, kolikrát se v článku objeví slovesa zkusit a použít. Haha.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *