Kristýna,  Myšlenky

Pro jednoduchost

Kdybych měla konat tak, jak cítím, skoro všeho bych se zbavila. Nechala bych si jen chatu a přestěhovala se tam. V ideálním případě bych ji přemístila někde mimo civilizaci, bez signálu, bez světel, bez lidí a na pár měsíců se tam uchýlila. Taky by se mi líbilo mít kolem sebe ovečky. Chodila bych si je hladit a jen tak si s nimi byla. Cvičila jógu, dýchala, hodně dýchala, topila v krbu, přestala se dožírat tolika cukrem a jen tak bych si byla.

V jednoduchosti. V kořenech. V pokoře k přírodě. K jejím cyklům a k tomu, jak nás nabádá usebrat se do sebe. Tady a teď stále víc a víc.

Ve vzduchu je obrovská těžkost. Města jsou jí nasáklé a mi to dělá hrozně špatně. Já sama jsem nyní na pokraji sil – ze všeho, co jsem si nabalila, z veškeré tíhy, kterou na sobě mám a nedokážu se jí zbavit. V prostředí betonu, nespokojenosti a hluku je mi ještě hůř.

Začalo to pár dní před úplňkem… De facto, až na pár dní, jsou to celé tyhle mezi ~ zz ~ dva týdny, kdy je mi po každém probuzení o trochu hůř. Deprese to ale tentokrát není, naštěstí. Úzkost, asi jo… Ale… Nejspíš to je obrovský stav zahlcení či prapodivné frustrace.

Když jsem dnes jela na lekci, došlo mi, proč se cítím na 19 let (viz tip z podcastu Plný kecky na kolik se cítím?). 

V 18 jsem jako většina dělala autoškolu a můj taťka, aby mě namotivoval, mi koupil auto. Hezkou zelenou Fabku, žabičku. Stála zaparkována před domem ještě pár týdnů předtím než jsem 18 vůbec měla a než jsem první zkoušku z jízd vůbec dělala.

Věřím, že velkou většinu lidí by to doopravdy namotivovalo. 

U mě to mělo opačný efekt. Cítila jsem nepopsatelně obrovský tlak. Obrovský tlak z toho, že ty zkoušky MUSÍM udělat, že NESMÍM zklamat, že to NESMÍM posrat.

Long story short, posrala jsem to hodněkrát. Když jsem projela svůj poslední pokus, odcházela jsem z něj s obrovským úsměvem na rtech. V minulých případech jsem brečela, párkrát i na začátku zkoušky a byla úplně v hajzlu. Ten poslední byl ale boží. Po tolika měsících se mi ulevilo. Už jsem konečně NEMUSELA.

Největší paradox byl, že jsem v průběhu vyměnila 3 učitele autoškoly – na popud taťky, žejo – všichni do jednoho, nezávisle na sobě, mi řekli, že řídím dobře, bezpečně, ale problém je v hlavě… Když se pokaždé blížil termín zkoušek rozklepala jsem se jak nikdy, chytaly mě psychický pekla a pokaždé to dopadlo totální katastrofou.

Ve 21 letech jsem si při studiu v Praze dodělala řidičák. Kromě našich, ségry a tehdejšího přítele jsem to nikomu neřekla. Nechtěla jsem se zas a znovu dostat do tlaku, kdy je hodnocen každý váš krok.

Všechny zkoušky jsem udělala napoprvé.

Hlavou nechápu, proč se mi tato paralela právě teď vynořuje, uvnitř tomu ale rozumím. Cítím to.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *