Categories: Cestování

Jedem na sever! (a pak ještě trochu na západ)

Jsme na roadtripu na Aljašku! Fakt!

Doteď mi to zní dost neskutečně, ale je to tak. 

A nakonec to vůbec není tak vzrušující, jak jsem si myslela 😀 Prostě jedeš v autě. Dlouho jedeš v autě. Samozřejmě máme dost hezkých zastávek po cestě, ale většinu času jde o to, ať se posuneme vpřed. Od našeho původního výchozího bodu, tedy Valemountu, je Aljaška (NP Denali) 3000 km, což je sakra daleko. 

Aljašku jsme měli v hlavě už dlouho, většina backpackerů, co jede na WH víza do Kanady se tam podívá. Kdy jindy budeš tak blízko, žejo – že se vám 3000 km nezdá blízko? Jednoho pěkného večera u valemountského jezera na K jsme popíjeli českou Plzeň z dovozu a zvažovali, kam dál. Chtěli jsme do Alberty. Dávalo to smysl, od Jasperu jsme byli asi 250 km, a ty nejkrásnější treky Kanady mají být právě v Albertě; jmenovitě národní park Mt. Robson, Jasper a Banff, případně Yoho, které je britskokolumbijské siamské dvojče Banffu. Když jsme ale koukli na webovku na bookování kempu v horách (v NP zde nelze kempovat na divoko – pokuty, medvědi, pumy, vlci a tak), všechny kempy podél našeho treku k Berg lake byly vybookovány tam i zpět. Na celý srpen a i na začátek září. Pak jsem to raději vypnula 😀 Chytří rejpalové tvrdí, že kempy v Canadian rockies si na sezónu musíte zabookovat alespoň půlroku dopředu.

Haha.

Můj neověřený zdroj naopak tvrdí, že se kempovací místa dají sdílnout s ostatními lidmi. Jenže to nemám potvrzený.

Z více možných alternativ nám nakonec vypadla Aljaška. Hlavním důvodem byl Kubův návrh, že bychom se do Čech mohli úplně v klidu dostat přes Beringův průliv – pak přes Rusko a tak 😀 V reálu to je samozřejmě blbost, protože se domů ještě nechystáme, ale nápad to byl zajímavý. 

Valemount a jezero z Edenu

Mini městečko uprostřed hor, na hlavní ulici si dáte ve Funky Goat naprosto výborný burger jen za pár babek a v zimě si odsud zajedete na sněžném skutru až do Banffu (400 km?). Ve Valemountu jsme strávili zatím nejdýl. Na doporučení automechanika a našich dvou appek jsme se uchýlili k úžasnému spotu u jezera s výhledem na hory. Dvě noci jsme čekali, ža dojdou součástky na opravu našeho auta a tu třetí jsme tam ještě z nostalgie zůstali. Dny to byly krásný a celkem lenivé. 

  • Koupali jsme se v ledovém jezeře.
  • Nahoře bez balancovali na spadlém stromě ve vodě.
  • Luštili křížovky a hráli karty (program ala důchodci na dovolené).
  • Obdivovali dvojitou duhu.
  • Řešili záhadu ukradené solární sprchy.
  • Jedli zdravé zeleninky a docpávali se čínskou polívkou.
  • Večer popíjeli pivo.
  • Chytali wifi v knihovně.
  • Chodili na švýcarský chléb do pekárny.
  • Nabírali vodu ve visitor centru.

A bylo nám fakt hezky. 

Porno příběh a poslední teplá sprcha, kterou jsme měli 😀

Ve čtvrtek čekal Kuba od domluvené desáté až do půl jedné s naším Chevym. Automechanik Travis měl toho hodně a celá autooperace se musela o pár hodin posunout. Pak půjčil Kubovi auto své dcery (:D), ať tam nemusí tvrdnout a my se spolu potkali v centru. V podvečerem jsme si vyzvedli auto, vyvalili stovky dolarů, zaplakali – ale ne moc, protože ve Vancouveru by to stálo 2x tolik – a poděkovali Travisovi, protože nám dal ultra slevu.

Prince George: rvačky, smrad a fetky

Prince George je jedno z největších měst centrální Britské Kolumbie. Měli jsme ho přímo po cestě a potřebovali jsme dokoupit všelijaké zásoby, tak jsme si tam naplánovali stop-over.

Po cestě do Prince George. Hodinový okruh v Ancient Forest. Některé cedry jsou více než 1000 let staré.

Když zavítáte do tohoto milého industrálního města, hned v první sekundě vás do nosu praští neuvěřitelný smrad. Je všude, jak v okolních oblastech, tak i v downtownu. Není mu kde uniknout. Právě díky smradu jsou jeho obyvatelé prý častěji nemocní a jsou velmi náchylní k potížím s dýcháním (zlatá Ostrava, haha). Jeho původcem je prý místní papírna a ropná rafinerie.

Naše první zastávka byla ve veřejné prádelně. O víkendu tam bylo dost plno a (sorryjako), ale tak divné lidi jsem neviděla už dlouho 😀 Na parkovišti hned vedle nás stál nepříjemně vyhlížející chlap v červeném trucku, automaticky jsem Jakubovi sdělila, že se ho bojím. O 5 minut později, když šel Kuba do auta pro prací gel, jsem s otevřenou pusou čuměla přes okno a byla svědkem své první krvavé rvačky. Chlap z červeného trucku a random chlap odněkud. Byli v sobě jak dva milenci, akorát, že používali pěstičky a tekla červená. Kuba stál jen pár centimetrů od nich, protože si to začali rozdávat opřeni o kapotu našeho auta. Mezitím bouchali hlavami o naše zpětné zrcátko a následně se rozplácli o dveře. Pak odešli. Červeňák zpět do svého auta a random týpek do prádelny, kde si jen zamumlal `What an idiot!`. 

A tohle byl příběh o tom, jak se na náš bílý Chevy dostaly šmouhy od lidské krve.

Vzápětí jsme odjeli do thrift shopu, z kterého se vyklubala zastavárna. Sháněli jsme dvouplotýnkový vařič a jakékoliv CDs, protože rádio holt nehraje všude. Obchod byl plný. Plný divnolidí – zase 😀 Chlapi i ženské, co vypadali jak chlapi, s vězenskými kérkami, si povídali chraplavými hlasy, co a kdy naposledy vykradli (teď trochu kecám, o tom si fakt nevyprávěli – o tom se na veřejných místech nemluví nahlas :D). Mladá holka, taková jistojistá feťačka, s hlasem ala Miley Cyrus; několik drsných Indiánů a vyšňoření prodavači v košilích a kravatách (nechápu :D).

Vařič ani CDs neměli, ale Kuba odešel s krásným dřevěným loveckým nožíkem. Účet máme pečlivě schovaný. Kdyby s ním někdy někoho zabili, máme důkaz, že jsme nevinní.

V Salvation Army (charita) jsme konečně našli CDs a odnesli jsme si jich rovnou pět:

  • Cranberries na hrozně romatické večery,
  • Bon Joviho, aby nám dodal pocit `cítím-se-jako-v-americkém-kultovním-filmu`,
  • John Butler Trio, protože australské kytary se hodí,
  • Neila Younga, protože kanadské chrapláky ze zastavárny chceme i v autě,
  • a objev dne, soundtrack z Into the Wild, Eddieho Vedera; protože my taky míříme na Aljašku a Hard Sun je nejsrdcovější z nejsrdcovějších.

Nakonec jsme spáchali velké jídlonákupy v Real Canadian Superstore – na tisíckrát lepší než Walmart – kde se zjevil šedý obláček v podobě partnerské hádky, jaký koupíme olej a jak se v Kanadě třídí odpad <3 

Spali jsme u krásného jezera pouze s jedním sousedem, Kuba udělal boží tortily a z dálky se ozýval asi-kojot (případně hejkal).

Smithers, Hazelnot a nezvěstní lidé

Po cestě na Aljašku stále vídáme desítky plakátů s nezvěstnými osobami. Z většiny kouká jedna a ta samá holka. Nyní už 28-ti letá Maddy, která je nezvěstná od roku 2011. Zmizela v průběhu noci na kempovací párty u jezera a doteď ji její rodina hledá. Za její nalezení nabízí 100.000 dolarů. 

Viděli jsme i pár plakátů s Indiánkami atp., což se zřejmě pojí s (ne)vyřešenými případy na (neoficiální) Alaska Highway, kdy od 70. let bylo zavražděno nebo ztraceno až 40, častokrát indiánských, žen. Většinou se jednalo o stopařky, a právě proto jsou podél cesty č. 16 – po které zrovna jedeme, ehm – billboardy se zastrašujícími informacemi pro všechny potenciální stopující. 

Celé oblasti spojené s těmito smutnými příběhy se přezdívá Highway of Tears (Dálnice slz). Highway of Tears je zhruba 750 km dlouhá silnice vedoucí od již zmíněného města, Prince George, až k městu Prince Rupert. Je to nejchudší oblast BC, kde žijí hlavně Indiáni a až do roku 2017 zde téměř nefungovala hromadná doprava; proto hodně lidí stopovalo. O této silnici byl natočen i dokument, napsáno stovky článků a spuštěna oficiální webovka dedikovaná obětem a jejich rodinám.

Je to hrozný a to se nechci zabývat současným případem, který otřásl celou Kanadou a objevil se i v českých médiích. Původně totiž kolovaly zvěsti, že jsou tyto vraždy spojené právě s Highway of Tears – to bylo ale nakonec vyvráceno.

Teď si raději dáme něco veselejšího.

Městečko Smithers je boží. Je hrozně malé s jednou hlavní ulici v centru města a pár bočními uličkami. Všude je hodně obchůdku s lokální módou, přírodní kosmetikou, macrame věcičkami a tak; také zde praží vlastní kávu, vyrábí místní pivo a dokonce tu najdete i továrnu na párky 😀 Bohužel jsme zde zavítali v neděli, takže mnoho obchůdků a kaváren bylo zavřených. Město obklopují krásné hory, které ve svém kráteru svírají ledovec, z něhož vytékají dva vodopády (Twin Falls). Okolo je hodně treků, azurových jezer a v zimě si na své přijdou i lyžaři. Nejstudenějším měsícem v roce je leden, kdy průměrná teplota dosahuje -9 stupňů. 

Na tak malé město je zde relativně dost pobudů, opět většinou Indiánů, kteří se vám snaží prodat trávu. Nicméně, není to kdovíjak neobvyklé, bezdomovců je v celém BC dost velké množství.

Dál jsme se zastavovali v Hazelnotu. Má hezký historický Old Town, bohužel je opravdu miniaturní a pak muzeum s totemy a replikami obydí původních obyvatel. Žádný vzrůšo, co si budem 😀

Fotky na Googlu – měli jsme ošklivo a já moc nefotila.

Tentokrát jsme spali u Derrick Lake. S absencí internetu jsme si bohužel nezjistili, že tam vede 6km mordor cesta polňačkou s dírami jak kráva a trasa je vhodná pro pravé 4×4 (ne AWD – all wheel drive – jak máme my; prý je to rozdíl) s vysokým podvozkem.

P. S. V autě nám svítí nová kontrolka. Nevíme, jestli jsme idioti my nebo ten automechanik.

P. P. S. Článek jsem psala v neděli, 11. 8.. Teď už máme za sebou pár prvních chvil na jihu Aljašky a hrozně moc medvědů.

P. P. P. S. Hudbu si pouštíme z mobilu, cédéčka už máme ohrané jak nikdy.

kristi

View Comments

Share
Published by
kristi

Recent Posts

Ve čtyři ráno

Ve ctyri rano. Byla jsi na svete 2.5 dne. Koukalas na me. Velkyma temnyma ocima.…

7 měsíců ago

Meraki, kousek sebe

Asi mám čumět do blba. Přišla jsem tady psát a zas mi to nejde. Neumím…

8 měsíců ago

Útěky

Kdybych nemela Elvi, prave ted by nastala doba, kdy bych vypadla. Aspon na par dni.…

8 měsíců ago

Letní tíha

Tohle cely leto je protkano jakousi neuchopitelnou tezkosti. Prijde mi, ze snad vsichni zazivaji hodne…

8 měsíců ago

Nejlíp jim bylo

S tema klukama jsi balila brka a o pul pate rano se s jednim z…

9 měsíců ago

Nový štěstí

Zitra je prvni den asi po dvou tydnech, kdy nejsem s nikym na nicem domluvena.…

11 měsíců ago